T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT - Erdem Bayazıt Anadolu Lisesi

Unutturulan Zafer; Kut´ul Amare

KUT'UL AMARE ZAFERİNİN 108.YILDÖNÜMÜ TÖRENLE KUTLANDI

Bugün, Osmanlı devletinin bundan tam 108 yıl önce İngiliz kuvvetleri ve müttefiklerine karşı kazandığı Kut-ül Amare zaferinin yıl dönümü..Bu vesileyle okulumuzda tören düzenlendi. Törene öğretmen ve öğrencilerimiz katıldı. Beden Eğitim ve spor öğretmenleri Harun KAPUDERE ve İbrahim ALTINTAŞ danışmanlığında gerçekleştirilen törenin sürprizi mehter takımı oldu. Kahramanmaraş Anadolu İmam Hatip Lisesi mehter takımının yaptığı gösteri öğrencilerden büyük beğeni topladı.

Öğrenciler okudukları şiir ve yaptıkları konuşmalarla bu kutsal zaferi bir kez daha gündeme taşıdılar.

1952 yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlanan Kut-ül Amare Muharebesi, 1. Dünya Savaşı´nın en önemli muharebelerinden biri olarak biliniyor.

Osmanlı Ordusu, Kut-ül Amare muharebesi ile Çanakkale´den sonra İngiliz birliklerine karşı ikinci büyük darbeyi vurmuştu.

İNGİLİZ BİRLİKLERİ TAMAMEN ESİR ALINDI

Dicle Nehri kıyısında Şattülarap kanalı ile birleşen Basra Körfezi´nin kuzeyi ile Bağdat´ın güneyinde bulunan bir kasaba olan Kut´ul Amare´de muharebe de  adını kasabadan almıştı.

Muharebe, şehrin yakınlarında konuşlanmış İngiliz birlikleri ile müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlamış ve  kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve 13 bin İngiliz askerinin tamamının esir alınmasıyla da bitmişti. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.04.2024 - Güncelleme: 29.04.2024 17:44 - Görüntülenme: 270
  Beğen | 1  kişi beğendi